Prečo je chémia úžasná veda? 10 vecí ktoré potrebuješ vedieť o chémii

Autor: Nikola Laurenčíková | 2.2.2017 o 10:38 | (upravené 13.3.2017 o 18:04) Karma článku: 6,74 | Prečítané:  2104x

Chémia je v potravinách, ktoré jete, oblečenie ktoré nosíte, vodu ktorú pijete, lieky, vzduch, čistiace prostriedky a načo si len dokážete spomenúť. Skrátka chémia sa vyskytuje vo všetkých životných procesoch.

Vo svojom jadre, chémia vysvetľuje, ako svet okolo nás funguje. Všetko (vrátane nás) je vyrobené z atómov a chemických zlúčenín.

Biochémia je dôležitá v medicíne, pretože vysvetľuje bunkové a metabolické procesy, ktoré ovplyvňujú zdravie. Je hraničným odborom medzi biológiou a chémiou, či molekulárnou biológiou, genetikou, organickou chémiou a fyzikálnou chémiou.

Biotechnológia je technológia založená na využívaní poznatkov z biológie, chémie, ktorá je využitá v poľnohospodárstve, potravinárskom priemysle a v medicíne. Ide najmä o využívanie mikroorganizmov pre produkciu potravín (pivo, víno, mliečne produkty, kvasnice, lieh...)

Bez základného porozumenia chémie, môžete zabudnúť na pochopenie inej vedy!

 

Tu je 10 dôvodov prečo študovať práve chémiu: 

 

  • Prečo listy menia farbu na jeseň? Prečo sú rastliny zelené? Ako sa vyrábajú syry? Ako je vyrobené pivo? To všetko sú otázky na ktoré dokážeme odpovedať s použitím chémie. Chémia vám pomôže pochopiť svet okolo seba.

​Hovorí sa, že poznanie je moc. Len pretože nie ste experti na chémiu neznamená, že základné znalosti nezlepšia váš  život alebo vám  nepomôžu pochopiť aspekty lepšie.  

  • Základné znalosti z chémie vám pomôžu prečítať a pochopiť text na etiketách výrobkov.

Môžete si tak overiť zloženie výrobku, taktiež zistiť  obsah jednotlivých živín... Mnohí ľudia majú strach z pridávania rôznych látok do potravín ale pritom netušia že nie sú vôbec škodlivé práve naopak prinášajú obrovské výhody. V zložení býva uvedené EXXX. Sú to potravinárske látky, ktoré sa pridávajú do väčšiny balených potravín z technologických, prepravných a skladovacích dôvodov. Tiež na zlepšenie senzorických vlastností, teda chute, vône či farby. Bez týchto látok by sme sa mohli rozlúčiť s množstvom už obľúbených potravín. Bez prídavných látok by existovali len potraviny pôvodne čerstvé, zmrazené, sterilizované alebo bohužiaľ skazené.
viac tu: http://schudnut-ako.webnode.sk/e-cka-stabilizatory-a-konzervacne-latky-v-potravinach/

  • Ak pochopíte ako chémia pracuje, budete schopný rozlíšiť realitu od fikcie.

So znalosťou chémie, si môžete vytvoriť lepšie názory na denné správy v médiách v rôznych oblastiach či už o potravinárskom priemysle alebo v oblasti životného prostredia alebo mnoho ďalších. Najrozšírenejšou problematikou súvisiacou s potravinami je GMO (geneticky modifikované potraviny). Mnoho ľudí je zásadne proti GMO potravinám. Tím biotechnologických vedcov a filozofov argumentujú vo svojom článku Trends in Plant Science , že odpoveď spočíva v ľudskej psychológií. Len málo ľudí si preštuduje problematiku do detailov z každej vedeckej štúdie.

„Väčšina nášho myslenia je založená na intuícii.“ – podľa autora Trends in Plant Science .

 

  • Chémia spája aj iné vedy ako napríklad  biológia, farmácia, fyzika, geológia a vedy o životnom prostredí  atď. 

Chémia sa zaoberá zložením, štruktúrou,  vlastnosťami hmoty, a zmenami, ktorými prechádza v priebehu a v dôsledku chemických reakcií.

Je  dôležitá pre farmaceutický priemysel, pretože umožňuje výskumníkom vytvoriť lieky, ktoré reagujú  efektívne s telom v boji proti chorobám. Biológia sa prekrýva s chémiou pri štúdiu štruktúry a funkcie aktivít na molekulárnej úrovni. Princípy chémie sú použiteľné v bunkovej biológii, pretože všetky živé bunky sa skladajú z chemických látok a s rôznych chemických reakcií  prebiehajúcich  v mnohých živých organizmoch.

  • Znalosť chémie vás môže udržať v bezpečí. Budete vedieť, ktoré chemikálie v domácnosti sú nebezpečné, prípadne ich vedieť kombinovať pre bezpečné použitie.

Bielidlo, sprej proti škodcom, benzín,  čistiace prostriedky sa bežne vyskytujú v domácnosti. Ale aj veľa ďalších toxických alebo nebezpečných chemikálií, ktoré zapĺňajú naše police a skrine, a niektoré riziká pri ich použití  vás možno prekvapia pretože ste o nich nevedeli. Je dobré si prečítať vždy na ich etikete s čím daná látka nemôže prísť do styku napr. lak na vlasy je vysoko horľavý, bielidlo (pranie bielizne) je často roztok cca 3-6% chlórnanu sodného (NaClO) a ďalších chemických látok, lúh sodný-hydroxid sodný (NaOH) sa používa  v prípravkoch na čistenie kanalizácie a dokonca aj toalety ale je vysoko alkalický!

  • Chémia vás učí užitočné zručnosti, pretože sa jedná o vedu znamená to naučiť sa byť objektívny či naučiť sa ako uvažovať, riešiť problémy.

  • Umožní vám pochopiť aktuálne dianie vrátane správ o rope, či o nových technologických, vedeckých výskumoch, pokrokoch...

Veda, technológie a inovácie sú stále dôležitejšie pre náš ekonomický blahobyt a kvalitu života. V dnešnej dobe sa môžete dočítať na mnohých blogoch, či stránkach o nových vedeckých štúdiách zameraných pre rôzne kategórie napr. zdravie, vedu, potraviny, inovácie v technológiách... 

  • Chémia vám otvára možnosti kariéry. Existuje mnoho prác s chémiou. S využitím zručností a vedomostí z chémie či analytickej chémie budú len prínosom. Chémia platí pre potravinársky priemysel, maloobchodné tržby, doprava, výtvarné umenie, homemaking ... naozaj akýkoľvek druh práce, ktorú možno pomenovať.

  • Chémia je zábava! Existuje veľa zaujímavých chemických pokusov, ktoré môžete urobiť s použitím bežných každodenných materiálov.

​​Chémia môže byť neuveriteľný zábavný predmet, keď mu dáme šancu. Koniec koncov existujú milióny chemických reakcií s rôznymi výsledkami.  Niektoré chemické reakcie môžu vytvoriť dokonca chutné občerstvenie v kuchyni, či užitočné prípravky do domácností.

  • Chémia vysvetľuje zmenu v potravinách, pri varení, čo sa deje v priebehu hnitia či kazenia potravín, ako sa uchovávajú jednotlivé potraviny, ako vaše telo využíva jedlo, ktoré jete.

Aj samotné varenie v kuchyni prináša mnoho chemických zmien napr. prášok do pečiva obsahuje hydrogén uhličitan sodný, ktorý je zodpovedný pri pečení chleba, torty, koláčov, že  cesto začne stúpať následkom uvoľnenia oxidu uhličitého. Vlastnosť kypriaceho prášku do pečiva sa aktivuje teplom a preto pri jeho použití cesto začne rásť až po tom, čo ho vložíme do predhriatej rúry alebo niekam do zdroja tepla. 

 

Aj keď ste nikdy nemali byť v pláne chemikom alebo vedcom, chémia je predmetom, ktorý stojí za preskúmanie. Pre mnohých  študentov je chémia strašiak ale netreba myslieť na chémiu ako na predmet, ktorého sa treba báť ale začať premýšľať o chémii ako základe života. Bez toho aby sme si to uvedomovali  podieľame sa na chemických reakciách každú sekundu...

 

Ako používate chémiu každý deň? Dajte mi vedieť v komentároch!

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi alebo sa môžete pridať https://www.facebook.com/iVeda.blog/  

 

 

Zdroje:

http://chemistry.about.com/

http://www.ivyroses.com/Chemistry/GCSE/Common-Chemicals-in-the-Home_Molecular-Formulae.php

https://www.fastcoexist.com/3046274/the-psychology-of-why-so-many-people-are-anti-gmo

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1360138515000771

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Danko riadi stranu ako autokrat, hovorí bývalý okresný predseda SNS

Bývalý okresný predseda SNS Patrik Zvonár vystúpil z SNS potom, ako ho vedenie strany odvolalo bez udania dôvodu.

KOMENTÁRE

Susedia ich nechcú. Ani vtedy, keď sú to poriadni ľudia

Odťahujú sa od nich. Stále začínajú odznova.


Už ste čítali?